Wierzymy, że odpowiednia, dobrze zbilansowana dieta jest jednym z niezbędnym czynników właściwego rozwoju fizycznego jak i psychicznego, dlatego też kładziemy duży nacisk na kwestię wyżywienia w naszym przedszkolu.
Odpowiadamy na szczególne potrzeby żywieniowe naszych podopiecznych, które po konsultacji z rodzicami oraz specjalistami do spraw żywienia pragniemy spełniać.
Dzieci w naszym żłobku otrzymują w ciągu dnia pięć posiłków, bogatych w owoce, warzywa oraz wartości odżywcze, odpowiadające ich indywidualnym zapotrzebowaniom dietetycznym.
Wszystkie posiłki dla dzieci są świeże, przygotowane na bieżąco każdego dnia. To co ważne – bazujemy na produktach od lokalnych dostawców.
Wszystko, co dziecko je w pierwszych latach życia, ma wpływ na jego zdrowie i rozwój.
Dlatego dbamy o to aby w diecie najmłodszych nie zabrakło żadnych składników odżywczych.
Każdy posiłek jest tak skomponowany, aby zawierał warzywa lub owoce w formie soków, przecierów, surówek, kremów warzywnych lub świeżych warzyw i owoców.
Prawidłowo zaplanowana dieta dziecka od roku do trzech lat zakłada 5 posiłków w ciągu dnia.
Posiłki przygotowywane są przez dietetyka według modelowej racji pokarmowej określającą ilość poszczególnych produktów spożywczych dla jednego dziecka na jeden dzień, potrzebną do realizacji zaleconych norm żywienia.
Wyrazisty smak, aromat i wygląd naszych posiłków, sprzyjają wzrostowi apetytu dziecka i zachęcają je do jedzenia.
Przyrządzamy potrawy na różne sposoby.
Produkty są:
- gotowane na parze,
- pieczone,
- duszone,
- mają różnorodną konsystencję i barwę
Dodatkowe cechy:
- posiłki są częściowo rozdrobnione,
- surówki są drobno pokrojone,
- warzywa w formie przecierów, soki owocowe.
Różnorodność w przygotowaniu potraw, doborze kolorów jest dla dzieci w tym przedziale wiekowym bardzo istotna.
Dieta jest bogata w:
- produkty mleczne
– codziennie serwujemy mleko i jego przetwory, - produkty zbożowe
– pieczywo, płatki, kasze, makarony,
- warzywa i owoce
– codziennie podajemy surówki,
– soki przecierane,
– musy owocowe, - świeże warzywa i owoce,
- kremy warzywne,
- koktajle owocowe,
- produkty strączkowe,
- chude mięso, drób, jaja i ryby,
- tłuszcze roślinne.
Nasz Jadłospis jest wolny od:
- potraw smażonych,
- dodatku cukru,
- dodatku soli,
- półproduktów,
- konserwantów.